top of page
  • Forfatterens bildeYlva

Å putte i haug


De siste ukene, for ikke Ä si mÄnedene (les Ärene), har jeg vÊrt i en stor rydde prosess. PÄ overflaten har livet mitt pÄ mange mÄter vÊrt ryddig i mange Är, men pÄ en annen mÄte ikke. For maaange Är siden sa min venninne, og de siste Ärene eminente arbeidskollega Renate Elida til meg: NÄr du rydder sÄ liksom putter du bare ting i haug du, du stabler! Og jeg skjÞnte ikke helt hva hun mente. Eller jeg skjÞnte hva hun mente, fordi jeg visste at jeg gjorde det, men jeg forstod ikke hva det egentlig fortalte meg fÞr nÄ nylig.


I sommer har jeg brukt sommerenergien pÄ Ä endelig ta tak i huset mitt. Jeg flyttet inn hÞsten for 2 Är siden etter en kjempe stor og omfattende oppgradering, og siden jeg gjorde mye av arbeidet selv i samarbeid med venner, ble jeg utrolig sliten. Alt skjedde pÄ 3 mÄneder. Nytt kjÞkken, nytt bad, nye vegger, nye rom, male og fikse og ordne. Etter den prosessen gikk jeg inn i en "nÄ trenger jeg pause fra restene av dette" modus, sÄ i alle gjemte kroker og rare steder hvor det kan gjemme seg ting, har det gjort det. Et godt bilde pÄ meg selv og mitt eget indre ogsÄ pÄ mange mÄter. Og sikkert gjenkjennelig for flere.


Ingen, tror jeg, som har vÊrt hjemme hos meg syns egentlig at jeg har det rotete. Eller opplever meg som en person som ikke har ting "pÄ stell". SÄnn passe i hvert fall. Det er fordi alt har ligget sirlig stablet. I hauger. BÞker pÄ plass i bokhylla, urter i samme hylle, te i den skuffen osv. Alt i huset mitt har sin faste plass (og hvis jeg ikke finner det der jeg forventer, blir jeg ganske perpleks og rÄdvill;). Men. Jeg har ogsÄ en rotebod. Og jeg har hatt et helt loft fullt av rester etter oppussingen fra for to Är siden. Og en kjeller full av den forrige eierens prosjekter og ideer for stedet.

SÄ i sommer tok jeg endelig mot til meg og begynte. Brettet opp ermene og gav bort, solgte og kastet (sÄ lite som mulig) til den store gullmedalje. Og det har vÊrt helt fantastisk! Det har gjort bÄde meg og de som har hatt behov for de tingene jeg ikke trengte lenger, glade. SÄ kom jeg endelig frem til alle minnene. Du vet, de eskene som stÄr heeelt innerst og som har samlet stÞv siden barndommen og ungdomstida, ting jeg har en emosjonell tilknytning til. Brev fra venninner, bilder av ex-kjÊrester, ÄrbÞkene fra videregÄende osv osv osv. Og ogsÄ en interessant ting, som sa meg veldig mye om hvordan jeg hÄndterer det som skjer i livet mitt: Hauger. Jeg fant bl.a sirlige bunker med kort, mÞysommelig bundet sammen med gule silkebÄnd. Oj, her har jeg vÊrt nÞye tenkte jeg. Her har jeg virkelig sortert og greier. Men jeg fÄr vel se hva disse bunkene inneholder. 


Oj. De var pĂ„ ingen mĂ„te sortert. Det eneste de hadde til felles var at de var kort. Jeg fant for eksempel bursdagskort fra familien til min fĂžrste kjĂŠreste. Adressert til min fĂžrste kjĂŠreste (!) AltsĂ„... What?!? Er du klar over hvor mange ganger jeg har flyttet med meg de kortene? Jeg har flyttet 9 ganger siden da... 9! Og alle de 9 gangene har jeg sett de sirlige bunkene med gult silkebĂ„nd og ikke giddet Ă„ Ă„pne dem... Å guri malla. SĂ„ der stod jeg og stirret meg selv i hvitĂžyet. JassĂ„ ja, sĂ„nn funker faktisk jeg. Og det fikk meg til Ă„ tenke over hvordan jeg egentlig forholder meg til verden, sĂ„nn i det store og hele...


For hva gjÞr jeg nÄr jeg har opplevelser i livet mitt? Setter jeg meg ned og tar meg tiden til Ä reflektere over hva opplevelsen har gitt meg? Tar jeg aktive bestemmelser ifht hvilken visdom jeg kan finne i hendelsene, hva de lÊrer meg om meg, og hva jeg har lyst til Ä ta med meg videre fra dem? Klipper jeg bÄndene som holder meg fast i ideene om livet mitt og opplevelsene mine? Nei, ikke egentlig. Dessverre. Jeg har Þvd mye, skrevet mye dagbok, men Ä virkelig gi meg selv den tiden og omtanken til Ä ta i mot hendelsene pÄ en skikkelig mÄte, tenke over dem og reflektere over det de gir meg for sÄ Ä velge hvilken historie jeg forteller meg selv om hendelsen slik at den kan bli gavnlig for meg og det videre livet mitt? Nop, not necessarily.


Og dette er bildet pÄ nettopp den tiden vi gÄr inn i nÄ. For hva er den sunne hÞsten og den sunne vinteren? Den sunne "feminine" tiden, hvor sola blir svakere, og hvor vi gÄr dypere inn i Gudinnen, og lÊrer av hennes reseptivitet? Ro? Refleksjon? Det er Ä tÞrre Ä klippe over de gule silkebÄndene som holder vÄr historie og de historiene vi forteller oss selv om vÄre opplevelser, og virkelig tÞrre Ä se oss selv. Se nÞye, og med like mye kjÊrlighet som vi ser pÄ vÄre egen barn, en blomst eller en kattunge for den saks skyld. Holde oss selv kjÊrlig mens vi i nysgjerrighetens navn graver oss inn i de skjulte krikene og krokene av oss selv. Jeg gru-gleder meg... som alltid... Og kortene? De gav jeg slipp pÄ til ilden med sÄ mye takknemlighet for alt det disse opplevelsene har gitt meg...


God indre utgraving, og god innhĂžsting av visdom og epler til dere alle!

Varme hilsener fra Ylva<3

112 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page