top of page
 • Forfatterens bildeRelida

Vintersolverv

Vintersolverv feires den 21.desember.


Vinteren er her. Hver årstid har noe å lære oss, og nå er vi inne i årstiden for kulde, stillhet og stillstand.

De fleste trær står nakne. Busker, fjorårets blomster og andre planter ser døde ut, og ingenting vokser. Det er ingenting i naturen som produserer noe nå, og når jeg går turene mine i skogen overfor huset der vi bor får jeg en følelse av av den sover. Naturens livskrefter har på en måte gått inn i seg selv, og allikevel vet vi av erfaring at selv om alt ser dødt ut nå, vil nytt liv spire når solen blir varmere på våren.


Vinteren lærer oss hvile. Den prøver å vise oss hva som kan skje hvis vi tar naturens rytme på alvor og anerkjenner at det er der vi hører hjemme. Vinteren er tiden da naturen stopper all produksjon, selv av de stoffene som gjør grener fleksible og forhindrer at de brekker. Naturen er ikke redd for å dø. Den bare slapper helt av, trekker seg helt inn i seg selv og tar kanskje en rolig sjekk av den indre tilstanden nå, etter en lang og produktiv sesong. Hvis du vil lære noe av vinteren, så kan du prøve å finne ditt eget senter av fred inne i deg, slik at du kan bringe det ut i verden når du er klar.


I dette elementet utvikles vilje og indre styrke. Vilje er nettopp en persons evne til å fokusere oppmerksomhet og energi mot et mål. Det å gå veien uansett hvor bratte bakker som kommer. Det er underlig å observere hvordan vi mennesker gjerne begynner med førjulsstresset vårt på omtrent denne tiden. Naturen formelig roper til oss at nå passer det å skue innover. "Be cool", sier den, men det er ikke så lett å høre når det er penger som bør tjenes og gaver som må kjøpes.


Ta deg tid til å pleie lyset du har på innsiden, vi kan ikke alltid være avhengige av varmen som kommer utenfra.


Ønsker du deg inspirasjon, eller et fiks ferdig vintersolvervritual du kan holde for deg selv eller med venner?

Her kommer vårt forslag:


For å forberede ritualet kan du: - Hold gjerne ritualet ute. Om du vil kan du for eksempel pynte og lage en vakker mandala i snøen. Bruk det du finner i naturen nå. Ha med ullteppe, titteunderlag eller skinn. Det er kjedelig å fryse... - Gjorde du ritual på Samhain? I såfall er dette en fin tid å reflektere over hvordan det har gått siden da. Nå fødes kimen til lys, hvilke prosjekter er du klar for å "gå svanger med" fra nå og frem til imbolc? Hva ønsker du skal fødes inn i det nye året?

Hvis du ikke gjorde ritual på samhain kan du tenke over hvordan det har gått dette året. Hva er du takknemlig for? Og hva er så bra i livet at du ønsker å ta det med deg videre inn i det nye året? Hva er det du ønsker at det nye året skal bringe? Skriv gjerne ned en liten oversikt for deg selv, både med hva året som har gått har bragt deg og hva du ønsker inn i det nye. - Finn et tema som er viktig for ditt liv som du ønsker å ta med deg i dette ritualet. Tema kan gjerne dreie seg om hva som må til for å legge til rette for dine nye eller gamle prosjekter, ønsker eller drømmer. Her er det også viktig å tenke ut minst 3 praktiske steg som skal til for at ønsket ditt skal gå i oppfyllelse, og som du tar med deg til ritualet. - Ut i fra dette lager du nå en tekst rundt det du ønsker deg som du kan fremsi under ritualet (husk å velge noe oppnåelig, og som vil gi deg ekte glede). Teksten kan for eksempel være noe i retning av dette: Fra og med i dag, den (dato), ønsker jeg (ditt navn) hjelp til (intensjon)...... Måtte dette ritualet virke til det beste for alle involverte og i følge den Guddommelige plan. - Finn et fint stearinlys som kan bli ditt rituallys. Velg gjerne en farge som passer temaet du har valgt. Husk fyrstikker eller lighter. - Valgfritt: Hvis du vil, kan du markere en sirkel rundt der du befinner deg under ritualet, enten med levende lys, steiner eller lignende. Du kan gjerne ha med deg steiner, runer eller andre magiske objekter som du ønsker å lade opp i sirkelen. Ritualforslag:

 1. Gjør det hyggelig rundt deg, tenn noen lys eller annet som gjør at du føler deg rolig og i god stemning. Skru av mobilen. Det går fint an å ha på litt rolig musikk f.eks om du liker det for å skape stemning. Hvis du er ute kan du gjerne tenne bål.

 2. Om du ikke har gjort det før så bestem deg nå for hvilken endringen du ønsker deg i livet, og hva du nå åpner deg opp for å gi slipp på.

 3. Ha klart et lys, noe å skrive på og med, røkelse du liker og en kopp vann (og eventuelt andre redskaper du ønsker ladet) i sirkelen

 4. Rens sirkelen og redskapene du skal bruke med røkelsen og vannet (vift røkelse og sprinkle vann for å markere sirkelområdet)

 5. Sett deg godt til rette og pust rolig dypt i magen til du føler deg sentrert og klar.

 6. Om du ønsker kan du nå kalle inn retningene; Øst, Sør, Vest og Nord å be dem om de kan komme å velsigne ritualet ditt. Det samme med Moder Jord og Far Himmel. Om du har Gudinner eller Guder du kjenner og som du ønsker hjelp av, kan du nå kalle inn disse også å spørre dem om hjelp. Det kan for eksempel høres omtrent slik ut: «Kjære voktere i øst! Vær så snill å kom til mitt Vintersolvervitual! Beskytt sirkelen min og gi den kraft! Vær velkommen!»

 7. Kjenn nå på om det er noen tanker/følelser som kommer opp sterkt inni deg igjen og igjen. Om du ikke lenger har behov for dem, så se om du kan gi slipp på dem gjennom å la dem få fortelle deg hva det er de vil. Berolige dem og si at du takker dem for den informasjonen de gir deg, men at du ikke trenger dem akkurat nå. Kjenn så hvordan du kan la dem smelte ned i jorden under deg og transformeres til noe nytt, noe som er gavnelig for deg og de rundt deg. Spør gjerne eventuelle Gudinner eller Guder om hjelp.

 8. Når du kjenner at tanker og følelser stilner av, gjør du klar lyset ditt og tenner det.

 9. Kall på kraften til Vintersolverv, for eksempel på denne måten: «Jeg kaller inn kreftene til Vintersolverv! Naturens dypeste stillhet, tankens klarhet og refleksjonens gave! Vær så snill å hjelp meg med ta imot det nye, spirende lyset. I tillit og fred gir jeg nå slipp på enhver energi, ethvert bånd eller tilknytning som ikke lenger tjener min sjel og åpner meg av hele mitt hjerte for det nye som skal komme.»

 10. Fremsi nå din ritualtekst. Gjenta høyt til du føler at du forbinder deg med det du spør om, som oftest etter 3 til 9 gjentagelser, men gjenta til du føler at du er forbundet med det du spør om.

 11. Når du kjenner forbindelse med ønsket ditt retter du ditt indre fokus mot lyset og ber om at det velsignes med ønsket ditt slik at det kan skinne over i din hverdag og hjelpe deg med å ta de beslutningene som trengs for fremme ønsket i ditt praktiske liv. Hold fokus til du kjenner at det er greit å slippe, og gjør det med en kraft lyd. Kraftlyden kan være å blåse kraftig ut (men ikke så lyset slukker), en stavelse, et skrik, en summing... Noe som sender ønsket ditt ut i verden og lar det virke og som gir mening for deg.

 12. Sitt i ro til energien lander. Om det kommer opp noen tanker, følelser el.l ift tema du har valgt, så skriv det ned.

 13. Når du føler deg ferdig så takk for hjelpen du har fått av retningene, Moder Jord og Far Himmel, og eventuelt Gudinnene og Gudene, blås ut lyset og pakk pent sammen det du har brukt

 14. Feire ønsket ditt med god mat, drikke eller på annen måte du liker å feire. Legg ekstra merke til drømmer, tanker og følelser som kommer opp de neste dagene og skriv dem ned.

 15. Tenn lyset ditt helst hver dag de neste 8 dagene, og etter det med jevne mellomrom mellom dette ritualet og Imbolc (den 2.februar). Reflekter rundt det du har lovet deg selv gjennom ønsket ditt. Skriv gjerne ned hvordan du syns det viser seg i livet ditt så du er oppmerksom på å ta i mot hjelpen du blir tilbudt:) Om lyset blir brukt opp, så kan du ta et nytt lys å tenne det med lyset fra ritualet med intensjonen på at dette lyset nå bærer flammen fra ønsket ditt videre.

Vi ønsker dere en nydelig Vintersolvervfeiring! Varme hilsener fra Ylva & Renate Elida<3


62 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page