top of page
Logo Brisingamen.png

lag din egen tromme

5.-6. april 2025
Spiker'n, Ytre Enebakk

Har du lyst til å lage din egen sjamanistiske rammetromme?

 • Har du lyst til å lage din egen tromme og slik skape et fysisk uttrykk for din magi?
   

 • Er du fasinert av norrøn mytologi, naturmagi og sjamanisme?
   

 • Ønsker du å skape i sirkel sammen med andre?
   

 • Alle materialer er inkludert i kursprisen.

280186156_596360771353245_3533244394328656219_n.jpg

everything in the universe has a rhythm,

everything dances

Maya Angelou

Din tromme, din rytme

Til alle tider har mennesker brukt trommen som redskap og instrument. Ulike rytmer fra trommen roer oss, gir oss lyst til å danse, synge eller setter oss i transe. Vi lar oss stadig fange av rytmer vi hører eller opplever på kroppen.

Trommeslagene er som hjerteslag til noe gammelt, kjært og kanskje halvveis glemt.

For mange er tanken på å eie en egen tromme både underlig tiltrekkende og samtidig litt skremmende. Det er ikke sjelden vi hører kursdeltagere fortelle om hvordan de har lengtet etter både å kunne lage og eie sin helt egen tromme. Like mange går inn i denne helgen med høye ambisjoner, mye prestasjonsangst og en indre frykt for at de ikke skal lykkes. Og her kan vi berolige de dette gjelder: Alle som går på kurs hos oss står med en ferdig tromme i hendene etter endt kurs, en tromme med sitt eget særpreg fordi den er laget av deg. Det er en fantastisk følelse. Litt som å stå med et fysisk uttrykk for din egen magi i hendene.

- Men hva skal jeg med min egen sjamantromme, og når skal jeg bruke den? spør du deg kanskje.

Kommer jeg til å bruke den? Vi har også opplevd mange som når de først har laget trommen, ikke vet helt hva de skal gjøre med den. Er det egentlig lov å lage så mye lyd? Klarer jeg å tromme så det høres fint ut? Hva med naboer? Eller de jeg bor sammen med?

Derfor har vi laget oppfølgingskurset "Trommearbeid". For å komme i gang. For å hjelpe til med å skape den dype kontakten med tromma som de fleste som går på kurs hos oss drømmer om.

For JA, det er greit å lage så mye lyd. Det er befriende i riktig setting! Og vi trenger kanskje å oppleve tromme i bruk sammen med andre som også føler denne forbindelsen med det å tromme, med å lage lyd. Vi trenger kanskje å bli komfortabel med egen trommestemme. Og JA, det høres fint ut, helt magisk faktisk, når vi finner rytmen sammen. Få ting er like magisk som det. Å gå i resonans med sin egen tromme, sin trommes sang. Litt som å virkelig finne og gå i takt med sine egne hjerteslag.

Våre trommer

Hver trommemaker og hver tradisjon har gjerne sine preferanser, og vi har også våre. På våre kurs bruker vi en metode der skinnet legges rundt hele trommen og deretter strammes med skinnreim på baksiden. Dette er en måte å lage rammetrommer på som vi har blitt veldig glade i. På denne måten brytes aldri treets naturlige flyt. Følelsen av skinnet som omfavner og holder trommerammen er veldig god.

Vi farger ikke skinnene. Det finnes mange flotte fargede skinn, men vi synes det er noe spesielt vakkert i å se dyrets egne farger og mønstre komme frem.

Vi samarbeider. Akkurat som dyrene vi har fått skinnet av, trives også vi mennesker best i flokk. På våre kurs arbeider du alltid sammen med en partner. Når vi er sammen er vi en sterk sirkel, og på de aller fleste måter er vi veldig like. Det var aldri meningen at vi skulle stå alene, og trommen minner oss om dette.

Vi har stor respekt for den gaven en tromme er. Et tre har gitt rammen, et dyr har gitt skinnet sitt. Den nye trommen har sin egen sjel som du får være med å føde ut i verden. På våre kurs holder vi ritualer sammen for å hjelpe oss med å arbeide frem de nye trommene, vi takker treet for rammen og dyret for skinnet. Vi kaster ingenting. Alle rester av skinn blir gitt tilbake til jorda i et eget ritual etter kurset.

Hva du får denne helgen

På dette kurset lager vi runde rammetrommer, og du kan velge mellom skinn av hjort og rein. Du trenger ikke å ha tidligere erfaring med verken trommelaging eller sjamanistisk arbeid, men en interesse for å jobbe på denne måten er en fordel.

 

Vi har satt av god tid så alle får mulighet til å arbeide i sitt tempo. Du vil også få hjelp dersom du trenger det, men det er lurt å forberede seg på å legge inn egeninnsats. Dette er din tromme, og den blir skapt av deg. Dette er en helt spesiell og personlig prosess, og vi gleder oss stort over å kunne følge deg på den reisen.

 

Selve kurset går over to dager, og i løpet av disse dagene vil det være tid for både arbeid, refleksjon og ritual. Vi vil holde et åpningsritual hvor alle får velge sin egen ramme. Du får også velge skinnet du ønsker og vi vil gjennom ritual ta kontakt med dyret som har gitt skinnet til tromma og takke.

Etter at du har fått med tromma hjem og den har tørket, vil du få mulighet til å melde deg på et heldagskurs om trommearbeid, kraftdyr, tromming og trommereiser. Her vil vi snakke om bruk av tromme, hvordan den bør behandles for å vare på den, og du vil lære mer om hva du kan bruke den til og hvordan. Vi vil også gjøre arbeid med å lage trommestikke og ha en felles trommesirkel. Vi kan også om du ønsker, hjelpe deg å finne og kontakte det kraftdyret som bor i trommen og som vil hjelpe deg når du skal bruke den. 

Praktisk informasjon

Vi sørger for utstyr til å lage trommen, men du kan selvfølgelig ta med eget verktøy dersom du ønsker. 

Om du har spesielle ønsker med tanke på skinn til din tromme kan du sende oss en mail når du har meldt deg på. Siste mulighet for å ønske seg skinn er påmeldingsfristen.

Kursdato:

5. april kl 10.00 - 18.00

6. april kl 10.00 - 18.00

Sted:

Spiker'n utleie og velværesenter

Sulerudveien 253

1914 Ytre Enebakk

Mat og overnatting:

Overnatting på Spikern er inkludert i prisen, men vi trenger beskjed om du ikke ønsker å overnatte. Det er enkle, koselige rom med køyesenger. Dersom du ikke gir beskjed om annet, deler vi rom. Om du ønsker ditt eget rom vil dette koste litt ekstra (kun mulig hvis det er plass).

Mat er ikke inkludert i kurset, så ta med det du trenger av måltider og snacks gjennom helga. Det er kjøkken med mulighet for oppvarming og tilberedning av mat på stedet.

Påmeldingsfrist:

Fredag 9. mars 2025

Ved å kjøpe dette kurset godtar du Brisingamens vilkår og betingelser i tillegg til Brisingamens sammtykkeerklæring for oppbevaring og bruk av kontaktinformasjon

 • Trommemakerkurs

  4 250kr
  Lær å lage din egen rammetromme
   
  • Lag en personlig rammetromme i norrøn sjamanistisk tradisjon
  • Delta i kraftfulle ritualer underveis i prosessen
  • Alle materialer er inkludert
forside 1.jpg

Det kreves ingen spesielle forkunnskaper for å ta dette kurset, alle som ønsker å delta er varmt velkommen.

Vi håper vi sees, og om du skulle ha ytterligere spørsmål så ta gjerne kontakt med oss på: 

brisingamen@brisingamen.no

Varme hilsener fra

Renate Elida & Ylva Karin

Logo Brisingamen.png
bottom of page