top of page
 • Forfatterens bildeRelida

Høstjevndøgnritual

Nå er vi straks ved høstjevndøgn. Dette ritualet feires 22.september

Sola har ikke lenger styrke til å holde jorda og lufta varm, men den kaster gyllent lys over naturen. Mens stadig kaldere vinder blåser rundt oss, skinner naturen i tusen farger som en siste hilsen og hyllest til den stadig svakere sola.


Jorden frykter ikke frosten, den vet at selv om bladene må falle til jorden skal den ikke gå i oppløsning og forsvinne i intet, den skal bare få hvile.


Noen trær har begynt å slippe bladene sine. I høstvinden står trærne snart nakne igjen. Enn så lenge er de vakre og ser sterkere ut enn noen gang før, men vi vet hva som kommer. Snart er det ikke lenger mulig å skjule seg, og alle kan se hvordan treet egentlig ser ut. Hvor mye har det vokst? Ser grenene sterke eller svake ut? Ble det egentlig så mange epler i år?

Slike ting er det bare vi mennesker som bryr oss om. Vi har lett for å klamre oss til det vi har, enten det er ting, følelser eller vaner.


Akkurat nå kan du legge merke til at naturen ikke bryr seg om noe av dette. Den har vokst så mye som ga mening i forhold til den næringen det den hadde tilgjengelig. Nå har det sluppet både frukt og blader, og viser seg frem i all sin elde. Det har nok aldri falt naturen inn å skamme seg over verken nakenhet eller mangel på produksjon.


Er du klar for å gi slipp på det du ikke trenger lenger, slik som alt i naturen gjør det?
For å forberede ritualet kan du:


- Hold gjerne ritualet ute. Om du vil kan du for eksempel pynte og lage en vakker mandala av blader og bær du finner ute.


- Tenk deg om. Hva er du klar for å gi slipp på? Skriv gjerne ned en liten oversikt for deg selv, eller finn en symbolsk gjennstand som du kan brenne eller grave ned under ritualet.

- Finn et tema som er viktig for ditt liv som du ønsker å ta med deg i dette ritualet. Tema kan gjerne dreie seg om hvor i livet du ønsker å høste en annen type resultat enn det du har gjort så langt, men enda viktigere er å tenke over hva du bærer med deg som ikke trenger å være med videre på ferden gjennom livet. Her er det også viktig å tenke ut minst 3 praktiske steg som skal til for at ønsket ditt skal gå i oppfyllelse, og som du tar med deg til ritualet.


- Ut i fra dette lager du nå en tekst rundt det du ønsker deg som du kan fremsi under ritualet (husk å velge noe oppnåelig, og som vil gi deg ekte glede). Teksten kan for eksempel være noe i retning av dette: Fra og med i dag, den (dato), ønsker jeg (ditt navn) hjelp til (intensjon)...... Måtte dette ritualet virke til det beste for alle involverte og i følge den Guddommelige plan.

- Finn et fint stearinlys som kan bli ditt rituallys. Velg gjerne en farge som passer temaet du har valgt. Husk fyrstikker eller lighter.


- Valgfritt: Hvis du vil, kan du markere en sirkel rundt der du befinner deg under ritualet, enten med levende lys, steiner, blomster eller lignende. Du kan gjerne ha med deg steiner, runer eller andre magiske objekter som du ønsker å lade opp i sirkelen.Ritualforslag:


 1. Gjør det hyggelig rundt deg, tenn noen lys eller annet som gjør at du føler deg rolig og i god stemning. Skru av mobilen. Det går fint an å ha på litt rolig musikk f.eks om du liker det for å skape stemning. Hvis du er ute kan du tenne et bål eller grave en liten grop der du kan ofre det du ikke lenger skal ha med deg videre. Alternativt kan gjenstanden kastes på havet, gis tilbake til naturen på annen måte, eller hvis du er inne kan du brenne en lapp i peisen.

 2. Om du ikke har gjort det før så bestem deg nå for hvilken endringen du ønsker deg i livet, og hva du nå åpner deg opp for å gi slipp på.

 3. Ha klart et lys, noe å skrive på og med, røkelse du liker og en kopp vann (og eventuelt andre redskaper du ønsker ladet) i sirkelen

 4. Rens sirkelen og redskapene du skal bruke med røkelsen og vannet (vift røkelse og sprinkle vann for å markere sirkelområdet)

 5. Sett deg godt til rette og pust rolig dypt i magen til du føler deg sentrert og klar.

 6. Om du ønsker kan du nå kalle inn retningene; Øst, Sør, Vest og Nord å be dem om de kan komme å velsigne ritualet ditt. Det samme med Moder Jord og Far Himmel. Om du har Gudinner eller Guder du kjenner og som du ønsker hjelp av, kan du nå kalle inn disse også å spørre dem om hjelp. Det kan for eksempel høres omtrent slik ut: «Kjære voktere i øst! Vær så snill å kom til mitt høstjevndøgnritual! Beskytt sirkelen min og gi den kraft! Vær velkommen!»

 7. Kjenn nå på om det er noen tanker/følelser som kommer opp sterkt inni deg igjen og igjen. Om du ikke lenger har behov for dem, så se om du kan gi slipp på dem gjennom å la dem få fortelle deg hva det er de vil. Berolige dem og si at du takker dem for den informasjonen de gir deg, men at du ikke trenger dem akkurat nå. Kjenn så hvordan du kan la dem smelte ned i jorden under deg og transformeres til noe nytt, noe som er gavnelig for deg og de rundt deg. Spør gjerne eventuelle Gudinner eller Guder om hjelp.

 8. Når du kjenner at tanker og følelser stilner av, gjør du klar lyset ditt og tenner det.

 9. Grav ned/ brenn/ gi tilbake til naturen den gjenstanden som representerer det du ikke lenger vil ha med deg videre, og som hindrer deg i å få kontakt med hjertet ditt. Ha intensjon om at du nå er villig til å gi slipp på disse mønstrene/ hindringene.

 10. Kall på kraften til Høstjevndøgn, for eksempel på denne måten: «Jeg kaller inn kreftene til Høstjevndøgn! Kraften til å gi slipp på det mitt hjerte og min sjel ikke lenger har behov for! Vær så snill å gi meg hjelp og veiledning til å feire og føle takknemlighet for alt jeg nå skal høste. I tillit og fred gir jeg nå slipp på enhver energi, ethvert bånd eller tilknytning som ikke lenger tjener min sjel.»

 11. Forslag til ritual-tekst (skap gjerne din egen om du heller ønsker det). Gjentas høyt til du føler at du forbinder deg med det du spør om, som oftest etter mellom 3 og 9 gjentagelser, men gjenta til du føler at du er forbundet med det du spør om.

 12. Når du kjenner forbindelse med ønsket ditt retter du ditt indre fokus mot lyset og ber om at det velsignes med ønsket ditt slik at det kan skinne over i din hverdag og hjelpe deg med å ta de beslutningene som trengs for fremme ønsket i ditt praktiske liv. Hold fokus til du kjenner at det er greit å slippe, og gjør det med en kraft lyd. Kraftlyden kan være å blåse kraftig ut (men ikke så lyset slukker), en stavelse, et skrik, en summing... Noe som sender ønsket ditt ut i verden og lar det virke og som gir mening for deg.

 13. Sitt i ro til energien lander. Om det kommer opp noen tanker, følelser el.l ifht tema du har valgt, så skriv det evt ned.

 14. Når du føler deg ferdig så takk for hjelpen du har fått av retningene, Moder Jord og Far Himmel, og eventuelt Gudinnene og Gudene, blås ut lyset og pakk pent sammen det du har brukt

 15. Feire ønsket ditt med god mat, drikke eller på annen måte du liker å feire. Legg ekstra merke til drømmer, tanker og følelser som kommer opp de neste dagene og skriv dem ned.

 16. Tenn lyset ditt helst hver dag de neste 8 dagene, og etter det med jevne mellomrom mellom dette ritualet og Samhain (den 31.oktober). Reflekter rundt det du har lovet deg selv gjennom ønsket ditt. Skriv gjerne ned hvordan du syns det viser seg i livet ditt så du er oppmerksom på å ta i mot hjelpen du blir tilbudt:) Om lyset blir brukt opp, så kan du ta et nytt lys å tenne det med lyset fra ritualet med intensjonen på at dette lyset nå bærer flammen fra ønsket ditt videre.


Vi ønsker dere en nydelig Høstjevndøgnfeiring!


Varme hilsener fra Ylva & Renate Elida<3

110 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page